Geschiedenis van Cecilia

Wzc Cecilia kan terugblikken op een rijke geschiedenis. Cecilia is al meer dan 50 jaar een begrip in het centrum van Alken Terkoest. Het initiatief om een woonzorgcentrum te bouwen kwam van de Zusters Augustinessen van Sint-Truiden. In 1953 kochten zij het kasteel d’Erckenteel en werd het woonzorgcentrum gesticht. De naam ‘Cecilia’ was hier afkomstig van één van de zusters genaamd Cecile. Een paar jaar later, op 4 april 1956, namen zij daar hun intrek. Een bejaarde dame uit Alken was in juni 1956 de allereerste bewoner. Vanaf dat moment ging het razendsnel. In datzelfde jaar kwamen er nog 15 bewoners bij. In de periode van 1970 tot 2003 was er een enorme groei waardoor er nu plaats is voor 90 bewoners.

Bij Cecilia schenken we ook aandacht aan 65-plussers die nog zelfstandig kunnen leven, maar toch al wat extra zorgen nodig hebben. Daarom bouwden we in 2003 dertig serviceflats op de site Terkoest. Vervolgens was er in 1998 een uitbreiding van de inkom, burelen, kiné- en ergozaaltjes.

Verder openden we in 2010 de deuren van het dagcentrum. Daar is plaats voor 65-plussers, met of zonder dementie, die hun dag graag op een zinvolle manier invullen. Onze Zorgtoppers zorgen ervoor dat zij iedere dag anders beleven! Doordat de bewoners van het dagcentrum ’s avonds en in het weekend nog thuis zijn, stimuleren we zelfregie. Zo kunnen zij hun zelfstandig leven verderzetten in hun vertrouwde omgeving. Daarnaast is het dagcentrum ook voor de mantelzorgers een meerwaarde. Zo krijgen zij thuis even ademruimte wanneer de zorg voor de zorgbehoevende oploopt.

Sinds september 2021 is ons woonzorgcentrum uitgegroeid tot een moderne zorgcampus waar we allemaal samen verder bouwen aan een kleurrijk leven. Op slechts anderhalve kilometer van de site Terkoest is er een volledige nieuwe site, namelijk Kouterman. Ons oud woonzorgcentrum heeft plaatsgemaakt voor een volledige nieuwbouw die gelegen is op de nieuwe site, achter de brouwerij van Cristal Alken. In het nieuw woonzorgcentrum hebben we 90 woongelegenheden voorzien. Ook het dagcentrum en het dorpsrestaurant verhuizen naar Kouterman. Daar komen ook 33 assistentiewoningen bij waar bewoners de kans krijgen om nog heel zelfstandig te wonen.

De 28 assistentiewoningen op de site Terkoest blijven behouden. Ook daar hebben 65-plussers, al dan niet samen met hun partner, dus nog steeds de mogelijkheid om zelfstandig te wonen. Op termijn, in 2027, bouwen we op de site Terkoest een nieuw, kleinschalig woonzorgcentrum waar we 50 woongelegenheden voorzien. Momenteel zijn we in gesprek met mogelijke partners en zijn we volop de nieuwe plannen aan het uittekenen.

We staan te popelen om nieuwe initiatieven te ontwikkelen die aangepast zijn aan de huidige maatschappelijke noden. Daarbij houden we steeds rekening met de waarden en normen van wzc Cecilia.

011 15 36 00
phone